Marti, 14 septembrie 2004, de Ziua Crucii si de ziua lui Horia Bernea, Fundatia ANONIMVL a organizat evenimentul “De Ziua Crucii. Pomenire. Primenire”, menit sa atraga atentia opiniei publice si autoritatilor asupra mutilarii Muzeului taranului Roman. Conducere muzeului hotarase desfiintarea salilor “Ferestre” si “Timp”. Salile faceau parte din expunerea de la parter, pentru care MtR a primit in anul 1996 Premiul Muzeul European al Anului si fusesera realizate de Irina Nicolau (“Ferestre” reprezentind o refortificare a expunerii initiale “Crucea peste tot” realizata de Horia Bernea). In ciuda protestelor a numerosi intelectuali, conducerea MtR a pus in aplicare hotarirea, desfiintind salile. Intr-un articol intitulat “Vocatia demolarii” Andrei Plesu a cerut public demisia directorului Dinu C. Giurescu.

Pe pajistea din Kiseleff 1-3, fosti colaboratori ai Irinei Nicolau si ai lui Horia Bernea au realizat o instalatie de o zi cu imagini si obiecte din salile distruse, inconjurate de haine taranesti primenite. Pe parcursul zilei a concertat taraful din Naipu-Ghimpati. Expozitia a fost deschisa de Neagu Djuvara si Vintila Mihailescu.

De la ora 19, la Clubul PROMETHEVS (Piata Natiunilor Unite 3-5) au avut loc proiectii de film realizate in salile “Ferestre” si “Timp”, urmate de o masa rotunda moderata de Andrei Plesu. Au vorbit despre Horia Bernea, Irina Nicolau si Muzeul taranului Roman: Anca Oroveanu, Ioana Popescu, Razvan Exarhu si Horia Roman-Patapievici

A fost adresata o petitie Ministrului Culturii si Cultelor prin care s-a cerut refacerea salilor “Ferestre” si “Timp” si declararea lor bunuri de patrimoniu. Actiunea coordonata de Dragos Bucurenci s-a bucurat de un succes deplin. Cele doua sali au fost refacute, iar Dinu C. Giurascu si-a prezentat demisia, dupa o perioada de interimat fiind inlocuit de Vintila Mihailescu.

Galerie foto
Extrase de presa