Cinemateca elevilor

Cinemateca elevilor a fost găzduită de Palatul Național al Copiilor, în stagiunea 2002-2003, cu prelegeri și proiectii ale celor mai semnificative opere ale cinematografiei mondiale (Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Federico Fellini, Krzysztof Kieslowski, Andrej Wajda, Oliver Stone, Milos Forman, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel, Alfred Hitchcock, Orson Wells, Andrei Tarkovski etc.)

Extrase presă

Școala Normală Superioară București

Un proiect inițiat in anul 2000 de un grup de tineri absolvenți de doctorate la prestigioase universități străine (ENS Paris, MIT, Penn State University), pe modelul celebrelor Școli Normale Superioare de la Paris și Pisa și al Colegiilor Universitatilor Oxford și Cambridge, proiect la care au aderat prestigioși oameni de cultură români și străini.

Extrase presă

Acordarea de burse pentru studii în țară și străinătate (teatru, cinematografie, balet, matematică, etc)

Festivalul de Muzica Clasică Prometheus

În anii 2003 și 2004 Fundația Anonimul a organizat la Clubul Prometheus din București “Festivalul de Muzică Clasică Prometheus”, pentru tinerii muzicieni români, cu premii în valoare de 20 milioane ROL (2.000 RON), 15 milioane ROL (1.500 RON), respectiv 10 milioane ROL (1.000 RON).

Membrii juriului Liviu Danceanu, presedinte
Mihai Cosma
Sorin Marin
Premiantii editiei Premiul I Eugen Tichindeleanu - vioara
Premiul II Eduard Zecheru - violoncel, cvartetul Renaissance
Premiul III Mariana Tudor - harpa
Mentiuni Madalina Irina Tudose - violoncel
Dragos Mihai Dobre - chitara clasica
Membrii juriului Elena Zottoviceanu, presedinte
Grigore Constantinescu
Ioana Varsta
Premiantii editiei Premiul I Olga Bianca Manescu -violoncel
Premiul II Ioana Ruxandra Gereb - vioara
Premiul III Sabin Laviniu Penea - vioara
Mentiuni - Cvartetul Brevis format din:
Radu Chisu - vioara
Mihai Predescu - vioara
Adrian Nica - viola
Mihai Picu - violoncel
- Sebastian Tegzesiu - vioara
- Trio Zamfirescu - chitara
Georgeta Zamfirescu
Stan Zamfirescu
Ionut Zamfirescu

Revista de Drept Penal

Revista România literară - proiect coordonat de Nicolae Manolescu

Revista Idei în Dialog - proiect inițiat și coordonat de Horia Roman Patapievici

Romanian Journal Of Society And Politics

Romanian Journal Of Society And Politics - revistă academică de științe sociale, publicată bianual în limba engleză, sub auspiciile Societății Române de Științe Politice - un forum pentru dezbateri.

Congresul European de Istorie a Religiilor – ediția 2006

Evenimentul a avut loc în perioada 20 – 23 septembrie 2006 la București, in cadrul “Anului Mircea Eliade”, la inițiativa Asociației Române de Istorie a Religiilor, Centrului de Istorie a Religiilor și European Association for the Study of Religions, Congresul European de Istorie a Religiilor. (www.rahr.ro).

Refacerea sălilor “Ferestre” și “Timp” din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Un muzeu în primejdie!)

În data de 14 septembrie 2004, de Ziua Crucii, care coincide cu ziua lui Horia Bernea, Fundația Anonimul a organizat evenimentul “De Ziua Crucii. Pomenire. Primenire”, menit să atragă atenția opiniei publice și autorităților asupra mutilării Muzeului Național al Țăranului Român. Conducerea muzeului hotărâse desființarea sălilor “Ferestre” și “Timp”, săli pentru care MNTR a primit în anul 1996 premiul Muzeul European al Anului. Într-un articol intitulat “Vocația demolării” Andrei Pleșu a cerut public demisia directorului Dinu C. Giurescu.
Evenimentul a debutat cu o expoziție pe pajiștea din Kiseleff 1-3, unde foștii colaboratori ai Irinei Nicolau și ai lui Horia Bernea au realizat o instalație cu imagini și obiecte din sălile distruse, înconjurate de haine țărănești primenite. Expoziția a fost deschisă de Neagu Djuvara și Vintilă Mihăilescu, iar taraful din Naipu - Ghimpați a concertat pe parcursul întregii zile.
La Clubul Prometheus au avut loc proiecții cu sălile “Ferestre” și “Timp”, urmate de o masă rotundă moderată de Andrei Pleșu. Au vorbit despre Horia Bernea, Irina Nicolau și Muzeului Național al Țăranului Român: Anca Oroveanu, Ioana Popescu, Răzvan Exarhu și Horia Roman-Patapievici.
Participanții au adresat o petiție Ministrului Culturii și Cultelor prin care s-a cerut refacerea sălilor “Ferestre” și “Timp” si declararea lor bunuri de patrimoniu.
Acțiunea coordonată de Dragoș Bucurenci s-a bucurat de succes deplin, în urma acesteia cele două săli fiind refăcute.

Extrase de presă

“Porți și Grădini” – expoziție Mariana Macri

În perioada martie-aprilie 2006, Președinția României și Institutul Cultural Român au organizat, cu sprijinul Fundației Anonimul, la Muzeul Național Cotroceni, expoziția de tapiserie și pictură în ulei “Porți și Grădini”.

Extrase de presă

Întâlniri, dialoguri, dezbateri

În perioada 2002-2010, în fiecare miercuri, la Clubul Prometheus din București, au avut loc dezbateri și dialoguri pe teme culturale, politice și sociale, moderate de Nicolae Manolescu (Întâlnirile “României literare”), Cristian Pîrvulescu (Întâlniri Politice), Horia Roman Patapievici (Întâlnirile “Idei în Dialog”), Andrei Pleșu ș.a.

Festivalul Național de Teatru Tânăr “Ideo Ideis”, Alexandria - edițiile 2007 și 2008